недеља, 29. март 2015.

VOJVODINA

Autonomna pokrajina Vojvodina prostire se na površini od 21.506 km2 Panonske nizije, sa oko dva miliona stanovnika. Većinu stanovništva Vojvodine čine Srbi, a potom Mađari, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Crnogorci, kao i manje etničke grupe, koje žive u 466 naseljenih mesta Vojvodine. Najseverniji deo Srbije - Vojvodina se graniči sa Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom i BiH i predstavlja najrazvijeniji region Republike Srbije. 
   

Zahvaljujući plodnom zemljištu Vojvodinu nazivaju i "žitnicom Evrope", a zbog multietničkog sastava "malom Evropom". Novi Sad, administrativni centar Vojvodine poznat pod imenom "Mala Evropa" je ujedno i centar kulturnih zbivanja u regionu, te stoga kroz vekove nosi naziv i "Srpska Atina".
Vojvodina je svojim većim delom ravničarski region, smeštena na jugoistoku prostrane Panonske nizije. Nakon isušivanja nekadašnjeg Panonskog mora, na ovom prostranstvu ostala su dva vidno istaknuta reljefna uzvišenja, nekadašnja ostrva, a današnje Vršačke planine i Fruška Gora. Vojvodinu presecaju tokovi tri plovne reke: Dunav, Tisa i Sava, koje ujedno formiraju i tri vidljive celine - zvanicna dela Vojvodine : Banat na istoku,Bačka na severozapadu i Srem na jugozapadu. Sva tri vojvođanska regiona karakterišu plodno, obradivo zemljište, sveukupni ekonomski i kulturni razvoj, visoka gustina naseljenosti i demografske raznolikosti.
Vojvodina ima umereno kontinentalnu klimu koju karakterišu hladne zime i topla leta, sa dobro raspoređenim padavinama i kratkim prelaznim godišnjim dobima. Teritorija Vojvodine je ispresecana kanalskom mrežom, putevima i železnickim prugama koji povezuju Centralnu i Zapadnu Evropu sa Balkanom i Bliskim Istokom. Najznačajnije veze su Koridor 10 za drumski saobraćaj i Dunav-Evropski Koridor 7 za vodeni saobraćaj. Dunav je plovan celim svojim tokom kroz Srbiju (588km), kao i njegove pritoke: Tisa, Sava i Begej.


Нема коментара:

Постави коментар